http://www.eapvic.com
Tots els dilluns del dia 8 d'octubre al 10 de desembre. De 17 a 19h, al Centre cívic el Montseny.
En el Programa Pacient Expert, un pacient amb una malaltia crònica, format prèviament des del entre de salut, condueix unes sessions en grup per a d’altres malalts amb la finalitat de compartir pautes, consells i experiències per conviure amb la malaltia. L’objectiu és implicar activament el pacient en la manera d’afrontar la seva malaltia i, sobretot, ajudar-lo a entendre i conèixer aquesta patologia. Es tracta d’un sistema que ja ha tingut resultats molt satisfactoris a Osona i que es vol seguir promovent. La Juliana ha conduït un dels grups que s’ha fet a Tona i assegura que “als pacients compten també amb la participació d’una infermera, un metge i un treballador social.
Les malalties més freqüents que es treballen són la diabetis mellitus tipus II (DM 2), la insuficiència cardíaca (IC), el tractament anticoagulant del Sintrom i la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). Cada centre organitza el programa per a una determinada malaltia, però existeix una excel·lent coordinació interna que possibilita que qualsevol pacient, pertanyent a un o altre centre, pugui participar al programa que li convingui, encara que no estigui organitzat per la seva àrea d’Atenció Primària. El CAP El Remei coordina el programa per a l’MPOC; el CAP d’Osona, el de la diabetis, i el CAP de Tona porta el del Sintrom. Abans de posar en marxa els programes, es trucarà als pacients afectats de tots tres centres per tal de convocar- los a les sessions informatives, d’acord amb la malaltia crònica que pateixin.
Identificació amb el líder El principal avantatge d’aquest programa és la identificació que s’aconsegueix pel fet que és un igual qui lidera les sessions, el qual aporta la seva experiència explicant com està vivint la malaltia en primera persona i amb un llenguatge propi. “Aquí ho captes tot més clarament. En canvi, el metge et dóna la informació més de cop i se t’escapen coses”, comenta el Lluís, participant d’un dels tallers de Tona. Mitjançant aquest intercanvi de cototal de 144 pacients en sessions col•lectives liderades per 11 pacients experts. El CAP El Remei creu fermament en aquest programa i l’estableix con un dels seus grans objectius, ja que vol continuar fent èmfasi en la promoció de l’educació grupal. “És molt importantm tenir consciència de la malaltia, per això en les sessions volem involucrar el propi pacient, que n’és el principal responsable”, explica la Carme, que ha liderat un dels grups.
Els programes tenen una durada de nou sessions d’una hora i mitja.
Les trobades. Grup del Programa Pacient Expert a Tona.
A la Catalunya Central aquest programa va començar fa 3 anys a Tona i des d’aleshores ja s’han fet 12 grups diferents, on han participat un naixements entre el pacient expert i la resta, es promouen canvis d’hàbits que milloren la qualitat de vida i la convivència amb la malaltia.
“Les sessions van molt bé per aprendre de les opinions i experiències de la resta de participants”, assegura el Lluís. D’altra banda, la iniciativa també incideix en el foment de l’autocura per part dels pacients i estreny la seva relació amb els professionals sanitaris per mitjà del treball en equip. Segons el Lluís, “a partir d’aquestes trobades he après a medicar-me, i he descobert que hi ha coses que no feia correctament”.
El programa a Catalunya A Catalunya, el Programa Pacient Expert, promogut pel departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, va néixer l’any 2006 i s’ha desenvolupat en diferents centres d’Atenció Primària. Des d’aleshores s’han fet 134 grups, en què han participat 1.310 pacients, liderats per 111 pacients experts afectats per diverses malalties cròniques.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Digues el què en penses!